De opkomst van BI Tools
De opkomst van BI Tools
In dit artikel neem ik u graag mee in de ontwikkeling van de diverse BI tools en geef ik enkele voordelen van BI die ook voor uw organisatie van toepassing kunnen zijn.
Nieuwe informatie
In de afgelopen jaren is het aantal gegevens dat wordt geproduceerd en opgeslagen, ontzettend hard toegenomen. Dit kan voor bedrijven heel interessant zijn, omdat ze al deze gegevens kunnen gebruiken om meer inzicht te generen, en daarmee kunnen voorkomen dat beslissingen worden genomen op alleen maar een gevoel. Data kan juist helpen om te sturen op feiten!
Feit is wel dat door die toename van gegevens, er ook behoefte is ontstaan aan goede analyse tools. Al jarenlang wordt Excel gebruikt om rapportages te maken en dashboards samen te stellen. Echter, bij grotere hoeveelheden data, kan Excel hiermee wel eens moeite hebben. Dit heeft ertoe geleid dat er nieuwe programma’s op de markt zijn gekomen om bedrijven te helpen met het analyseren van de data.
Nieuwe software
BI, Business Intelligence, is de afgelopen jaren sterk in opkomst. Uit diverse onderzoeken blijkt dat bedrijven die BI inzetten, vaak beter presteren dan hun concurrenten. Er zijn diverse pakketten op de markt, zoals Tableau, Qlik of Power BI. Een groot voordeel van deze pakketten ten opzichte van het meer traditionele Excel, is dat ze beter kunnen omgaan met grote hoeveelheden data vanaf verschillende bronnen, vaak beter te gebruiken zijn als real-time inzicht gewenst is, en zeer uitgebreide mogelijkheden hebben om gegevens helder te kunnen visualiseren.
Self Service
Wanneer een dashboard met BI software op de juiste manier is ontworpen, kunnen de gebruikers zelf eenvoudig selecties maken om het voor hun relevante gebied verder te kunnen onderzoeken. Met BI software is het mogelijk om verschillende lagen vanuit de data te integreren zodat eenvoudig tot in de kleinste details kan worden ingezoomd (het zogenaamde drill-down principe), terwijl de visualisaties inzichtelijk blijven. Met Excel zijn dit soort analyses lastiger te realiseren.
Script
Waar men de visualisaties in het dashboard vaak beschrijft met de ‘voorkant’ van een dashboard, zit er ook altijd een zeer uitgebreide ‘achterkant’ aan de dashboards. In dit script wordt aangegeven waar de gegevens uit opgehaald moeten worden, en hoe deze moeten worden gelezen. Zijn er bijv. datavelden die kunnen worden ingedeeld in jaren, maanden, weken etc., zijn er plaatsnamen die gegeocodeerd kunnen worden om op een kaart te kunnen worden weergeven, zit er eventueel vervuiling in de data die eruit gehaald moeten worden (denk bijv. aan leestekens die niet consequent in de brondata gebruikt zijn) en hoe moeten de links worden gelegd tussen verschillende databronnen? Uiteraard is het van belang dat de data aan de ‘achterkant’ op een juiste manier wordt geïnterpreteerd en gelinkt omdat dit anders tot hele verkeerde conclusies kan gaan leiden.
Qlik en PowerBI
Uit de beschikbare BI tools gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar Qlik Sense en PowerBI, omdat deze een hele stabiele omgeving hebben. met heel uitgebreid kaartmateriaal. Qlik is al jarenlang op de markt met hun product Qlik View en een jaar of 5 terug is daar Qlik Sense bijgekomen. Een van de voordelen van Qlik Sense ten opzicht van Qlik View is dat het meer gericht is op Self-service, dat er uitgebreidere visualisaties zijn en dat de bevindingen van gebruikers in de dashboard makkelijker kunnen worden gedeeld binnen de organisatie. Ook PowerBI draait al heel wat jaren mee in deze markt en is uitgegroeid tot één van de grootste en beste spelers op dit gebied.
Toegankelijk
Diverse leveranciers, zoals Qlik en Power BI, bieden een gratis Desktop versie van hun programma aan. Ook zijn er enkele gratis trainingen te vinden om de 1e stappen in het gebruikt ervan te leren. Ervaring leert echter wel dat voor het maken van goede dashboards, met name voor het leggen van de juiste verbanden tussen verschillende databronnen, toch wel enige kennis van de achterliggende programmering nodig is. Maar wanneer het dashboard eenmaal staat, is het voor diverse gebruikers binnen de organisatie erg toegankelijk. Mede hierdoor zal BI ook meer en meer een weg gaan vinden in het MKB. Het advies aan MKB organisaties is dan ook om zich hierin te gaan verdiepen en te laten adviseren om voorsprong op de concurrentie te kunnen behouden of op te kunnen bouwen.
Waarheid
Iets waar helaas bij het maken van analyses nogal eens (te) makkelijk over gedacht wordt, is het belang van betrouwbare gegevens. Waar vaak software programma’s worden verkocht met de belofte “één druk op de knop en alles is in beeld”, blijkt dit geregeld tot verkeerde conclusies te leiden omdat de achterliggende data niet in orde is. “Garbage In is Garbage Out”. Bij het ontwikkelen van een dashboard en het analyseren van de data is het daarom verstandig om regelmatig terugkoppeling te hebben met iemand die het bedrijf en de data goed kent en zo vroegtijdig eventuele vervuiling kan opsporen en aanpassen.
Advies
Wilt u binnen uw organisatie ook een stap verder gaan in het gebruik van uw data, neemt u dan contact met mij op om alle mogelijkheden te bespreken!





